Protiv pretilosti
83

Velika Britanija: Medicinskim sestrama naređeno da moraju biti fit kako bi bile primjer pacijentima

Klix.ba
Pretilim medicinskim sestrama naređeno je da smršaju ako žele poslati pravu poruku svojim pacijentima o zdravlju.

Od njih je zatraženo da vode računa i ličnom izgledu i vježbaju kako bi mogle brinuti o ljudima. Vijeće za njegovatelje i primalje izrazilo je zabrinutost jer je veliki broj osoblja pretil i ne može ispuniti zadatke.

"Ovo je oblast u vezi koje su mišljenja podijeljena. Ali medicinske sestre moraju biti fit u mjeri da mogu ispunjavati potrebe pacijenata koji su ispred njih. Također, oni su i jedna vrsta uzora. Uvođenjem standarda pomoći ćemo da medicinske sestre imaju prave vještine i kvalitete sada i u budućnosti", kazao je Jackie Smith, izvršni direktor Vijeća.

Prema posljednjim istraživanjima, 1,3 miliona medicinskih radnika u Velikoj Britaniji je pretilo, što se smatra nedopustivim.

U Škotskoj su uvedeni časovi vježbi za medicinske sestre kako bi im pomogli da smršaju i budu u kondiciji. Osoblje je iznijelo problem da zbog dugih radnih sati preskaču obroke i jedu brzi hranu.

Vijeće s druge strane tvrdi kako su loš primjer pacijentima koje liječe i koje svojom pričom trebaju potaći da žive zdravije. Istraživanje je pokazalo da pacijenti neće poslušati savjet pretile medicinske sestre ili ljekara o zdravoj prehrani.