Lord Martin Rees
0

"Vanzemaljci su među nama, ali ih ne prepoznajemo"

Sarajevo-x.com
Vanzemaljici su tu među nama i možda se svakodnevno susrećemo s njima ali nismo u mogućnosti da ih prepoznamo , kazao je predsjednik Kraljevskog društva astronoma Lord Martin Rees.

On je to izjavio na konferenciji Nacionalne naučne akademije u Velikoj Britaniji, a to je ujedno bila i prva konferencija na kojoj se govorilo o mogućnosti postojanja vanzemaljaca.

"Moguće je da su nam oni tu pred nosom, ali mi jednostavno nismo u mogućnosti da ih prepoznamo. Problem je u tome što mi tražimo nešto veoma slično nama, uz pretpostavku da oni imaju barem istu matematiku ili sličnu tehnologiju“, kazao je Rees.

"Smatram da tamo negdje može biti život i mogu postojati inteligentna bića, ali u obliku koji mi ne možemo zamisliti. Baš kao što čimpanze ne mogu razumjeti kvantnu teoriju, tako postoji i život koji naš mozak ne može pojmiti“, kazao je Rees.

Na konferenciji Rees je također postavio pitanje da li bi se ljudi u slučaju otkrića vanzemaljaca uplašili ili bi se, pak, radovali.

Rees je za magazin 'Prospect' izjavio i to da moderni teleskopi povećavaju šanse u pronalasku izvanzemaljskog života.

No, doktor Frank Drake kazao je na konferenciji da sateliti i digitalna revolucija čine društvo nevidljivim vanzemaljcima.