Nestaju šišmiši
0

"Vampiru" prijeti istrebljenje

Sarajevo-x.com
"Biće iz noćnih mora"i "lažni vampir", kako nazivaju ovu vrstu šišmiša, jedan je od 5000 preostalih primjeraka svoje vrste na svijetu. Također, jedan je od najljepših i istovremeno najjezivijih primjeraka životinjskog carstva.

Prirodno stanište ove vrste šišmiša su sjeverni dijelovi Australije u kojima se ova životinja skoro više i ne može vidjeti.

Ljudska eksploatacija, turizam, a i otimanje hrane od strane lisica i divljih mačaka, učinile su da u pećinama sjeverne Australije ima tek nekoliko hiljada šišmiša.

U Parku divljine u Sydneyu žive četiri od ovih "malih čudovišta" koji se uskoro spremaju za život pravoj divljini, otkrivaju australijski mediji.

Ova vrsta šišmiša je specifična po velikim ušima i širokom rasponu najtanjih krila u životinjskom svijetu, hrane se najviše žabama i malim sisarima koji su ponekad i par puta veći od njih.

"Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti dobiti par ženki šimšiša i nastaviti s ovim programom", otkriva Kate Blount, njegovateljica u sidnejskom parku divljine.