Prvi put organizovana prošle godine
1

Utrka solarnih vozila kroz pustinju Atakama u Čileu

Klix.ba
Petnaest vozila sa solarnim panelima se trkaju kroz pustinju Atakama u Čileu kao dio takmičenja za izgradnju jeftinih ekoloških automobila.

Timovi iz Argentine, Čilea, Indije i Venecuele su izgradili aerodinamične automobile za drugu utrku nazvanu "Atakama solarni izazov", koja je duga 1.300 kilometara. Utrka je počela u četvrtak, a vozit će se do ponedjeljka. Svi automobili su izgrađeni od strane univerzitetskih timova za što manje novca.

Većina vozila koristi samo solarnu energiju za pogon, dok su neka vozila hibridna i posjeduju i pedale. Većina ovih vozila su ravna i četvrtasta sa solarnim panelima na krovu.

Utrka je počela kod rudnika salitre Humberstone, koji se nalaze oko 800 kilometara sjeverno od Santijaga, glavnog grada Čilea. Ovo mjesto, koje je napušteno sredinom 20. stoljeća nakon prestanka rada rudnika, se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa.

"Naše vozilo posjeduje 244 solarne ćelije, a cijelo vozilo je teško 300 kilograma. Utrka je zaista nevjerovatna. Sve ono što smo naučili o tehnologiji pretvaramo u sport", kazao je Gabriel Martinez, vođa tima sa Univerziteta Concepcion u Venecueli.