Recesija u bordelima
0

Usluge 'prijateljica noći' jeftinije nego ikad

Sarajevo-x.com
Club Artemis, Berlin
Club Artemis, Berlin
Nije trebalo dugo da finansijska kriza u Njemačkoj pogodi i najstariju 'profesiju na svijetu', piše The Independent, a vlasnici bordela u toj zemlji unajmili su niz marketinških stručnjaka koji im pomažu da se izbore s recesijom.

U Njemačkoj, jednoj od rijetkih zemalja u kojoj je prostitucija legalizirana, 'najstarije zanimanje na svijetu' već neko vrijeme se nalazi u recesiji.

Mnogi bodeli su zbog krize smanjili cijene usluga, te uveli nove i besplatne povlastice, te popust na 'dnevne karte', a cijeli tim marketinških stručnjaka radi na osmišljavanju novih ideja koje će privući goste.

'Čak i kod nas stvari ne izgledaju sjajno. Kriza se definitivno osjeća, klijenata je manje, a pritisak za smanjenjem cijena usluga je sveprisutan', izjavila je Karin Ahrens, upraviteljica bordela Sir u njemačkom gradu Hanoveru.

U Njemačkoj živi i radi oko 400.000 registriranih prostitutki koje od 2002. godine imaju zdravstveno osiguranje te pomoć države ukoliko žele promijeniti profesiju. Prihodi od prostitucije nekim njemačkim gradovima predstavljaju znatan izvor prihoda.

Berlinski bordel Pussy Club privukao je veliku medijsku pažnju svojim popustom od 70 eura za koje gosti dobiju 'neograničeni hranu , piće i seks u periodu od 10 do 16 sati svakog dana.

'Moramo nekako privući mušterije. Gosti koji su prije dolazili nekoliko puta sedmično, sad jedva dođu jednom ili dva puta. Djevojke isto nisu zadovoljne jer manje posla znači i manje honorare. Zato smo privremeno odlučili smanjiti cijene usluga', dodala je Anke Christiansen, menadžerica kluba.

Prostitucija je bitna grana biznisa i u drugoim evropskim zemljama, Švedskoj, Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Liberalna Švedska legalizirala je prostituciju zbog dekriminalizacije prostitutki, ali i kažnjavanje makroa i korisnika usluga i dalje je zakonito.

Drugim riječima - prostitutka u Švedskoj ne krši zakon prodajući svoje tijelo, ali to čini muškarac koji joj plati za uslugu, kao i onaj koji među njima posreduje. Svodnici se u toj zemlji tako mogu kazniti najmanjom kaznom od dvije godine zatvora, dok korisnike očekuje novčana kazna, pa čak i zatvor do šest mjeseci. Kažnjiv je već i sam pokušaj kupovanja seksualnih usluga. Kritičari švedskog modela priznaju da je Švedska tako smanjila eksploataciju ženskog tijela, no dodaju da se prostitucija zapravo samo iz te zemlje preselila u susjedne, bivše zemlje SSSR-a gdje se seksualne usluge kupuju po još nižim cijenama.

U Njemačkoj, kako smo već rekli, legalno radi 400.000 prostitutki koje potpisuju poslovne ugovore s makroima, a oni su tretirani kao i svi ostali poslodavci. Taj status jamči im penziju i socijalno osiguranje, ali i plaćanje poreza državi. Nakon prekida radnog odnosa država im se obavezuje pomoći u prekvalifikaciji.

Prostituciju je legalizirala i Slovenija gdje legalno radi oko 1400 domaćih prostitutki i između 300 i 600 strankinja po barovima. Cijena pojedinačne usluge je oko 120 eura, a 'vikend-aranžmana' oko 750 eura.

U Holandiji je prostitucija uistinu velik biznis i čini oko pet posto ukupne ekonomije, a godišnja zarada Amsterdama od oporezivanja prostitucije doseže i do milijardu američkih dolara.

Prostitucija je legalna i u Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji, Španiji i Poljskoj.