Zanimljiv hobi
265

Upoznali smo Esmu, svestranu djevojčicu čije su lutke u narodnim nošnjama obišle svijet

L. R.
Esma i njene lutke (Foto: D. S./Klix.ba)
Esma i njene lutke (Foto: D. S./Klix.ba)
U vrijeme kada svijetom vlada "Barbiemanija", 11-godišnja Esma Gljiva iz Vogošće odlučila je starim Barbie lutkama dati novo ruho i to na način da sama šije narodne nošnje Bosne i Hercegovine.

Ideja se javila spontano, kada je u Mostaru prije dva mjeseca u izlogu vidjela lutke koje nose narodnu nošnju. Budući da i sama igra folklor, shvatila je da lutke iz izloga nisu adekvatno obučene i tada je pokrenula svoj mali biznis.

"Jednu večer šetali smo Mostarom i vidjela sam lutke koje nisu bile pravilno obučene. Ja igram folklor u KUD Vogošća i znam kako izgledaju narodne nošnje i odlučila sam da to puno bolje uradim. Mislim da sam uspjela", izjavila je Esma.

Nedugo nakon toga, slijedi veća narudžba gdje jedan Sarajlija s adresom u Češkoj, naručuje veći broj Esminih lutaka, kako bi ih podijelio prijateljima koji posjete njegovu ćevabdžinicu u Pragu.

Jedna od gošći njegove ćevabdžinice bila je i bh. ambasadorica Martina Mlinarević koja dijeli svoju lutku na društvene mreže i time daje "vjetar u leđa" Esmi da nastavi svoj hobi. Sada, neke od njenih lutaka krase domove širom svijeta.

"Završile su u Češkoj, Kanadi, Švedskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Engleskoj, Francuskoj, Uzbekistanu, Kuvajtu i u Saudijskoj Arabiji", navodi Esma.

Prije same izrade, Esma i njena porodica na različite načine otkupljuju stare lutke. Ponekad se jave neke osobe koje joj prodaju lutke, a ponekad ih otkupi od prijatelja, poznanika ili na pijaci.

Esma i njene lutke (Foto: D. S./Klix.ba)
Esma i njene lutke (Foto: D. S./Klix.ba)

Proces izrade jedne narodne nošnje zna trajati i do tri sata za veće Barbie lutke, a za manje lutke koje prodaje u obliku privjeska potrebno joj je sat vremena za sve detalje.

"Prvo otkupljujem lutke, onda ih perem i dezinfikujem. Potom češljam, pravim pletenice, krojim dimije, haljine i košulje, prsluke, režem pojas, šijem oblačim i stavljam detalje oko prsluka i na pojasu. Na kraju dodam čarape", navodi djevojčica.

Barbie i Ken u nošnjama (Foto: D. S./Klix.ba)
Barbie i Ken u nošnjama (Foto: D. S./Klix.ba)

Ona radi pet različitih narodnih nošnji Bosne i Hercegovine, a kaže da podjednako voli raditi sve nošnje. Također, nedavno je počela i izradom narodnom nošnjom za Kena.

"Pravim pet nošnji. To su muslimanska, katolička, pravoslavna, glamočka I linđo. Sad sam počela praviti mušku narodnu nošnju. Sve volim raditi i sve mi je jednako drago", poručuje Esma.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Do sada je uradila i prodala mnogo lutki, a kaže da se za svaku nošnju potrudi još više kako bi i kupci bili zadovoljni.

"Za svaku lutku se potrudim da bolje izgleda da bi više ljudi naručilo. Potrudim se da ih što brže napravim jer imam puno narudžbi", navodi ona.

Esma je svoj hobi započela na raspustu, a pored folklora već pet godina trenira taekwondo te se aktivno druži s vršnjacima. Također, ona pored svih tih aktivnosti ima i druge ambicije, a to je da jednog dana postane veterinarka. Stoga, pitali smo je kako planira uskladiti svoje obaveze.

"Pokušat ću sve da stižem. Kad god budem imala slobodnog vremena radit ću lutke. Imam i školu, dva treninga pa ću pokušati da sve stižem", kaže Esma.

Više informacija za narudžbe (Foto: D. S./Klix.ba)
Više informacija za narudžbe (Foto: D. S./Klix.ba)

Ne sumnjamo da će joj u novom hobiju pomoći i njena porodica, a majka Adana ističe kako su svi oduševljeni što je Esma svoj hobi ozbiljno prihvatila i postavila sebi izazov da svaki put radi sve bolje.

"Mi smo preponosni. Svi joj pomažemo koliko ko može jer želimo da ona zapravo vidi da se može na neki na neki lijep i kulturan način zaraditi džeparac i u isto vrijeme uživati. To je zapravo poenta. Uključila su se i roditelji, braća, nana i komšije. To je toliko jedna pozitivna priča, koja je sasvim slučajno krenula da je to nevjerovatno koliko pozitivna energija kruži kroz sve", oduševljeno odgovara Esmina mama Adana.

Esmine lutke u narodnim nošnjama mogu se naručiti isključivo putem Instagram i Facebook stranice pod nazivom Esmama_radionica. Također, Esma poziva sve one koji imaju neke lutke, a žele ih se riješiti ili prodati da joj se jave putem ovih stranica kako bi ih ona otkupila.