"Olovka protiv fotoaparata"
0

Upoznajte umjetnika koji "kreira stvarnost po želji"

Sarajevo-x.com
Belgijski umjetnik Ben Heine savršeno sklapa svoje crteže sa stvarnom okolinom, ali i "kreira stvarnost po svojoj želji". Seriju svojih nevjerovatnih fotografija nazvao je "Olovka protiv fotoaparata."

Mora se priznati da je Heine izuzetno maštiovit, ali prije svega veoma nadaren umjetnik. Zanimljivo je da je on samouk, ali kada posjeduje takve nevjerovatne vještine onda mu i nisu potrebne poduke stručnjaka iz oblasti fotografije i slikanja.

Nadrealne i iznimno zabavne fotografije Heine izrađuje već godinu dana i u svojoj kolekciji ima već preko 100 djela.

Za rad mu je potreban samo fotoaparat Nikon D70, olovka, i papir. Kako je istakao, razradio je više tehnika.

"Postoje četiri načina. Prvi je tradicionalni, tačnije nacrtam sliku i onda je uklapam sa stvarnim prizorom s fotografije. No, uvijek mora postojati kontrast između mašte i stvarnosti", kazao je 27-godišnji Belgijanac, nastavivši:

"Drugi način je da najprije isprintam fotografiju, a zatim docrtavam na komadu papira. Treći način je da prvo načinim fotografiju kako u ruci držim crtež, a zatim to digitalno uklopim sa potpuno drugačijom okolinom koju sam fotografisao. Dok, četvrti način je da uz pomoć kompjutera načinim digitalnu pozadinu i dodam digitalno nacrtanu sliku", objasnio je umjetnik.

Kako je kazao za Daily Mail, ovom neobičnom vrstom umjetnosti počeo se baviti početkom 2010. godine.

"Veoma je uzbudljivo i ovakav vid umjetnosti omogućava mi da se u potpunosti izrazim. Ovdje granicu predstavlja jedino moja percepcija svijeta", kazao je Heine.

Svoje radove umjetnik je izlagao diljem Belgije, a već priprema drugi projekat.

"Imam nekoliko ideja i jedva čekam da završim projekat 'Olovka protiv fotoaparata'", priznao je Heine.