Filipinac visok 56 cm
0

Upoznajte najmanjeg čovjeka na svijetu ikada

Sarajevo-x.com
Junrey Balawing uskoro će biti okrunjen titulom najmanjeg čovjeka na svijetu. Tinejdžer s Filipina ima svega 56 centimetara, a u Guinnessovu knjigu rekorda će se moći upisati kada u junu ove godine napuni 18 godina.

Balawing je 11 centimetara niži od trenutno najmanjeg čovjeka na svijetu Khagendre Thape Magara. Također, za jedan centimetar je niži od najnižeg čovjeka na svijetu ikada, Gula Mohammeda iz Indije, okorjelog pušača koji je umro u 40. godini života 1997. godine.

Kada napuni 18 godina Filipinac će zvanično ući u Guinnessovu knjiu rekorda i tako postati najniži čovjek ikada.

"Ako ja budem najniži čovjek na svijetu to će biti stvarno super", kazao je mladić iz Zamboanga del Norte.

Zbog niskog rasta Filipinac ima brojne probleme. Ne može dugo stajati i potpuno je ovisan o svojoj majci Concepcion. Može hodati samo uz tuđu pomoć, a kada predugo stoji dobije jake bolove.

"Ali, on voli kada mu kažem da će biti najmanji čovjek na svijetu. S ponosom se smije", kazala je 35-godišnja Conception, prenosi britanski Metro.

Ona je istakla kako bi voljela naći posao i raditi, no Junreyja ne smije samog ostaviti kući. Njegova braća idu u školu, ali on ostaje s majkom. Svakog trena mu je potrebna pažnja.

"Prvi put sam primijetila da nešto nije u redu s njim kada je imao dvije godine. No, ljekari mi nisu znali pomoći. Uvijek je bio bolježljiv, a onda smo primijetili da ne raste. Jedini savjet ljekara je bio da uzima što više vitamina, no mi mu to nismo mogli priuštiti", ispričala je majka.

Ipak, ponosna je što će svi čuti za njenog sina koji će uskoro biti proglašen najnižim čovjekom na svijetu ikada.