'Strašni' kućni ljubimci
0

FOTO / Upoznajte egzotične životinje i njihove vlasnike

Sarajevo-x.com
Dvogodišnja čimpanza Kira je ljubimica Gine Valbuena
Britanski fotograf David White odlučio je načiniti seriju fotografija egzotičnih životinja koje žive u domovima ljudi kao kućni ljubimci, te se zaputio u Ameriku. Sa svog putovanja donio je izvanredne fotografije koje je objavio britanski Daily Telegraph.

"Sve mi se činilo nestvarnim, ali zaista fascinantnim. Često se nisam osjećao nimalo ugodno dok fotografišem, ali vrijedilo je", kazao je White započinjuči svoju priču o putovanju diljem Amerike kako bi upoznao egzotične kućne ljubimce i njihove vlasnike.

On je istakao kako mu je jedno od najčudnijih iskustava bio susret sa Annom Studer, odnosno njenim kućnim ljubimcem - lavicom.

"Lavica se zove Shahzarah što znači kraljica kraljica. Susret s tom životinjom je zaista bio zastrašujući. Stojite pored stepenica i odjednom do vas dotrči ogromna životinja... No, ne smijete pokazati strah, to je najvažnije pravilo", kazao je britanski fotograf.

Prema podacima iz 2007. godine čak 18, 2 miliona egzotičnih životinja bilo je u privatnom vlasništvu u Americi, a vjeruje se da je od tada ovaj broj uveliko porastao.

Brojne američke države, pak, zabranjuju držanje divljih životinja kao kućne ljubimce, dok je u nekim državama to dozvoljeno, mada često organizacije za prava životinja posjećuju te vlasnike i njihove ljubimce.

"Životinje koje sam ja posjetio vlasnici veoma dobro tretiraju, štaviše, na njih gledaju kao na vlastitu djecu", kazao je fotograf David White.