Kontroverzna odredba
6

Upotreba pogrešnih zamjenica za transrodne osobe mogla bi Australijance odvesti u zatvor

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Upotreba zamjenica "on" i "ona" mogla bi u nekim slučajevima Australijance odvesti u zatvor zbog toga što i Australija nastoji primijeniti najnoviji kontroverzni zakon o pravima transrodnih osoba, koji se već djelomično provodi u Tasmaniji, upozorili su pravni stručnjaci.

Značajne reforme pojedinih zakonskih propisa mogle bi uključiti i odredbu koja bi učinila ilegalnim postupkom kada ljudi odbijaju zvati druge osobe na osnovu roda s kojim se oni ne identificiraju, prenosi Daily Mail.

Naime, predloženi zakoni bi omogućili roditeljima u Tasmaniji da odluče o tome koji će rod njihovog djeteta biti zabilježen na rodnom listu i omogućili bi ljudima starijim od 16 godina da pravno mijenjaju svoj rod.

Dr. Greg Walsh s Univerziteta Notre Dame u Australiji izjavio je da su reforme u velikoj mjeri "divne", ali odredbu o upotrebi zamjenica smatra potpuno neprihvatljivom.

"Iako je divno što parlamentarci žele osigurati poštovanje transrodnih osoba, pokušaj da se iskoristi državna vlast kako bi se prisilili pojedinci da koriste jezik koji je u suprotnosti s njihovim dubokim uvjerenjima potpuno je neprihvatljiv", kazao je on.

Također, konzervativna aktivistička grupa Advance Australia opisala je predložene promjene kao agresiju na slobodu govora i pitali su šta dolazi nakon ovoga.