Zanimljivosti
0

Uplakane učenice zaželjele Saddamu sretan rođendan

Sarajevo-x.com
Stotine iračkih učenica došle su u skromni mauzolej Saddama Husseina, u selu u kojem je rođen, kako bi proslavile rođendan pogubljenog diktatora.

Saddam, koji je obješen krajem 2006. godine zbog zločina protiv čovječnosti je, uglavnom, omražen u Iraku. U dijelovima pokrajine Salahuddin, posebno među Arapima sunitima, on je, međutim, visoko cijenjen.

Grupa učenica u bijelim uniformama iz susjedne škole uzvikivale su pored Saddamovog groba u mauzoleju: “Dolje Bush” i “Saddamova krv nije jeftina”. “Postoje dvije stvari od kojih nećemo odustati: Saddam i Irak!”, uzvikivale su djevojčice.

Nekolicina njih su čak i zaplakale. Ušle su u zgradu noseći natpis: “Tata Saddam, nikad te nećemo zaboraviti”, potom su poljubile grob.

Jedan od organizatora, Faten Abdel Qader je izjavila da su djeca koja su odrastala u vrijeme Saddamove vladavine imala sigurnost. Ona nisu znala ništa o ubistvu, nasilju i fundamentalizmu. Organizatorica posjeta mauzoleju je dodala i da je u vrijeme Saddamove vladavine Iračanka mogla hodati uzdignute glave, objavio je Reuters.