Zanimljivosti
6

Unatoč svim predviđanjima, dječak rođen sa pola lobanje proslavio prvi rođendan

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Jaxon Emmet Buell sa Floride, kojem zbog rijetke bolesti fale dijelovi lobanje i velikog mozga, dočekao je svoj prvi rođendan, iako su mu ljekari davali male šanse preživljavanja.

Dječak Jaxon rođen je sa micro-hidranencefalijom. Većina djece sa ovom bolešću umre neposredno nako rođenja, međutim, mali Jaxon danas uči svoje prve riječi i korake.

Ljekari, koji su greške u dječakovom razvoju uočili još prije njegovog rođenja, savjetovali su roditeljima pobačaj, ali Brittany i Brandon Buell nistu htjeli odustati od svog djeteta.

"Drugi ultrazvuk u 17. sedmici trudnoće pokazao je kako moja supruga nosi dječaka, međutim, ljekar koji je radio ultrazvuk primjetio je da nešto nije uredu sa zametkom", rekao je dječakov otac Brandon.

Jaxonova majka istaknula je kako su naredne sedmice bile "pravi pakao" za nju i nezinog supruga.

"Bila sam očajna, jer sam oduvijek željela da postanem majka. Mogućnost da rodim mrtvo dijete, oduzela mi je svu sreću i radost koju nosi trudnoća, ali kada su mi ljekari rekli kako beba ne bi osjećala nikakvu bol, te kako postoji mala nada da ipak preživi, odlučila sam da je zadržim ", rekla Britanny Buell za Daily Mail.

Jaxon danas svoju majku doziva sa
Jaxon danas svoju majku doziva sa "mama". (Foto: Facebook)
Vjerovanje i nada američkog para isplatili su se 27. augusta 2014. godine. Jaxon je je na svijet došao putem carskog reza, a težio je nešto više od 4 kilograma.

Prve tri sedmice svog života proveo je u Wiener Palmer bolnici na Floridi, gdje se nalazio na intenzivnoj njezi. Nakon mnogih pretraga i analiza uspostavljena je konačna dijagnoza: micro-hydraencefalija. Godinu dana kasnije, uz pomoć ljekara i medikamenata, dječakovo stanje se veoma poboljšalo.

Njegovi roditelji ipak su znali kako su do sada imali nevjerovatnu sreću.

"Za svaki dan sam se bojala da bi mogao biti posljednji Jaxonovog života. 99 posto vremena trudila sam se razmišljati pozitivno, ali taj jedan procenat koji je preostao, govorio mi je kako bi dijete moglo umrijeti pred našim očima", kazala je Brittany Buell.

Dječakova porodica i prijatelji dali su mu nadimak Jaxon Strong ili
Dječakova porodica i prijatelji dali su mu nadimak Jaxon Strong ili "Jaxon Jaki". (Foto: Facebook)
"Sve što želimo jeste da Jaxonu omogućimo što ljepši život, jer znamo koliko je svaki dan za njega dragocjen. Svi ljekari su fascinirani što je uopšte živ. Njegov život je neviđeno čudo", napisao Brandon Buell na svom Facebook profilu.

Jaxonovi roditelja sada imaju novi cilj, a to je pomoći roditeljima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

"Znamo da Jaxon nije jedino dijete koje boluje od neke rijetke bolesti. Svojom pričom želimo pružiti nadu i drugim porodicama. Također, mislimo da medicini mogu poslužiti brojni podaci dobijeni pretragama i analizama nad Jaxonom, rekao je dječakov otac.

Mladi bračni par dodao je kako Jaxon danas uči svoje prve riječi i korake, a nadaju se kako će ga još dugo gledati i slušati kako ih doziva sa "mama i tata".