Južna Koreja
0

Umro kao beskućnik sa 100.000 dolara u banci

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan južnokorejski beskućnik kome nije bio dozvoljeno da podiže novac sa svog bankovnog računa jer nije mogao da se sjeti svog pravog imena umro je u siromaštvu, saopćile su južnokorejske vlasti.

Beskućnik, za koga se pretpostavlja da je bio star 56 godina, umro je od raka prošlog mjeseca u krajnjoj oskudici iako je imao 128 miliona vona (oko 100.000 dolara) na računu u banci koji je otvorio početkom 1993. pod lažnim imenom Na Hae-Dong.

Njegov račun je nekoliko mjeseci kasnije zamrznut kada je, u okviru kampanje protiv korupcije, na snagu stupio zakon kojim je postalo zabranjeno posjedovati bankovni račun pod lažnim imenom.

Vlasnicima računa je i dalje bilo dozvoljeno da deponuju novac ali da bi ga podigli morali su da se registriraju pod pravim imenom, što dotični Na nije mogao da učini jer nije mogao da se sjeti kako je glasilo njegovo pravo ime.

"On nije znao kako se zove ni gdje je rođen. Bezuspješno smo pokušavali da ga identificiramo", kazao je jedan od zvaničnika Gvangjua, grada na jugozapadu zemlje.

Beskućnik je skupljao staro gvožđe i spavao u svojim kolicima ispod plastičnih folija, prenose agencije.

Premda nije mogao da podiže novac i dalje je redovno deponovao svoju ušteđevinu na račun, tvrdeći da želi kupiti kuću.