Zanimljiv hobi
42

Umjetnik od ljuski jaja pravi remek djela

Klix.ba
Sedamdesetdvogodišnji slovenski umjetnik Franc Grom uz pomoć igle i mnogo strpljena od ljuski jaja pravi nevjerovatna umjetnička djela.

Proces počinje probijanjem rupe na vrhu i dnu ljuske, kako bi sadržina iscurila. Nakon toga Grom koristi minijaturnu električnu bušilicu pomoću koje pravi hiljade malih rupa kako bi stvorio dizajn koji je osmislio.

Grom se ovim bavi već 18 godina, a za jedno jaje mu je potrebno više mjeseci. Na svakom jajetu bude u prosjeku 3.000 rupa, prenosi Daily Mail.

Njegov rad varira od asimetričnih motiva inspirisanih tradicionalnim slovenskim dizajnom pa sve do modernih modela, koji mogu poslužiti i kao lampe. Na nekim od njegovih djela, kao što je Eiffelov toranj, ljuska je na nekim mjestima spojena dijelovima koji su široki manje od milimetra.

Grom se ovim hobijem počeo baviti nakon što je otišao u penziju.

"Pravljenje uskršnjih jaja je u Sloveniji tradicija, ali rezbarenje je nešto novo. To sam ja izmislio. Ideja mi je jednostavno došla", kazao je Grom.

Jaja koja ukrašava se prodaju za 500 dolara po komadu, a do sada su se mogla vidjeti na izložbama u Sloveniji, Indiji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.