Ispunjenje sna
3

Umjetnik iz Južne Koreje lansira satelit kućne izrade

Klix.ba
Song Ho Jun
Song Ho Jun
Godine tumaranja po prodavnicama elektroničke opreme će se umjetniku iz Južne Koreje krajem ove godine konačno isplatiti, kada ispuni svoj san i lansira u svemir svoj satelit kućne izrade.

"Pravljenje satelita nije ništa teže od izrade mobilnog telefona. Vjerujem da se bilo šta može napraviti uz pomoć interneta i socijalnih mreža. Ja sam izabrao satelit", kazao je tridesetčetverogodišnji Song Ho Jun.

Već ranije su mnogi univerziteti i naučne grupe iz cijelog svijeta lansirali satelite kućne izrade, ali ovo je prvi put da će biti lansiran satelit koji je finansirala i inapravila jedna osoba, prenosi The Telegraph.

"Ja sam samo jedna obična osoba, a ne neko ko radi za neki univerzitet, korporaciju ili vojsku. Zbog toga sam vrlo lako mogao dobiti informacije od mnogih privatnih satelitskih kompanija", kazao je Song.

Song je proveo šest godina prelistavajući akademske radove, kupujući dijelove online, ili u zabačenim prodavnicama u Seulu.

Konačan proizvod napornog rada, četvrtasti OpenSat, je težak jedan kilogram, a njegova zapremina je deset kubnih centimetara. On će slati informacije o stanju baterije koju nosi, temperaturi i brzini rotacije solarne ćelije koja se na njemu nalazi.

Komponente za izradu satelita su koštale 440 dolara, a bit će lansiran sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u decembru ove godine, zajedno sa još jednim satelitom. Lansiranje satelita će finansirati NovaNano, francuska kompanija za izradu tehnologije sa kojom je Song potpisao ugovor.