Život koji stane u almanah
0

FOTO+VIDEO / Umjetnik fotografiše svoje lice svaki dan već 12 godina

Sarajevo-x.com
Umjetnik Jonathan Keller iz New Yorka već 12 godina svaki dan fotografiše svoje lice, a zatim fotografije reda jednu za drugom i postavlja na svoju internet-stranicu. Prvu fotografiju je načinio 1998. godine, a kako kaže, ideja je nastala u inat djevojci koja se ljutila što je potrošio zadnje novce na skupi aparat. Tada joj je rekao da će fotoaparat koristiti svaki dan i danas, dvanaest godina kasnije, to zaista i čini.

Kada se posvađao s djevojkom zbog aparata nije imao ideju šta prvo da fotografiše, ali kako bi joj "napakostio" odlučio je fotografisati svoje lice. Sjedio je u svojoj spavaćoj sobi i načinio prvu fotografiju, sutradan drugu i tako punih 12 godina.

Amerikanac je do sada načinio 3.931 fotografiju, te je kompletirao svoju 12-godišnju arhivu. Nedostaje samo nekoliko fotografija, s obzirom da je nekoliko sedmica proveo na Antarktiku bez aparata.

Inače, Keller je veoma popularan na internetu s obzirom da je njegov video, načinjen nakon osam godina projekta, pogledalo preko milion i po ljudi.

Kao što vam je, vjerovatno poznato radi se o fotografijama koje su poredane jedna za drugom u videomontaži kojom je Keller pokazao sve promjene kroz koje je prolazio tokom osam godina.

Taj video traje 103 sekununde, a Keller nije želio praviti drugi video, jer je, kako kaže, veoma teško svaku sliku poredati tako da oči budu središnja tačka.

Ipak od svojih fotografija je napravio online-almanah, a pregledajući fotografije možete uvidjeti promjene kroz koje čovjek prolazi tokom 12 godina. Na fotografijama možete primijetiti da je Keller isprobao svakojake stilove: bio je ćelav, imao je kratku, pa zatim dugu, raščupanu kosu, nosio je naočale, pa leće, zatim je nosio bradu, brkove ili je pak bio u potpunosti obrijan.... Također ćete prmijetiti da je Keller od neozbiljnog golobradog studenta izrastao u ozbiljnog muškarca srednjih godinama.

Američki umjetnik, poznatiji i kao JK Keller, na projektu fotografisanja svog lica radit će do kraja života.

"Kada se fotografišem, fokusiram se, oči držim širom otvorene i dobro namjestim kameru", kazao je 34-godošnji Keller, dodajući kako je i sam primijetio da izgleda sve bolje kako stari, te se nada da će jednog dana izgledati kao George Clooney ili Sean Connery, prenosi "Daily Mail"