{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Umjetnik fotografiše svoje lice svaki dan već 12 godina

S
30.6.2010. u 22:42
0
9
Umjetnik fotografiše svoje lice svaki dan već 12 godina
0
Umjetnik fotografiše svoje lice svaki dan već 12 godina
Umjetnik Jonathan Keller iz New Yorka već 12 godina svaki dan fotografiše svoje lice, a zatim fotografije reda jednu za drugom i postavlja na svoju internet-stranicu. Prvu fotografiju je načinio 1998. godine, a kako kaže, ideja je nastala u inat djevojci koja se ljutila što je potrošio zadnje novce na skupi aparat. Tada joj je rekao da će fotoaparat koristiti svaki dan i danas, dvanaest godina kasnije, to zaista i čini.
Kada se posvađao s djevojkom zbog aparata nije imao ideju šta prvo da fotografiše, ali kako bi joj "napakostio" odlučio je fotografisati svoje lice. Sjedio je u svojoj spavaćoj sobi i načinio prvu fotografiju, sutradan drugu i tako punih 12 godina.


Amerikanac je do sada načinio 3.931 fotografiju, te je kompletirao svoju 12-godišnju arhivu. Nedostaje samo nekoliko fotografija, s obzirom da je nekoliko sedmica proveo na Antarktiku bez aparata.

Inače, Keller je veoma popularan na internetu s obzirom da je njegov video, načinjen nakon osam godina projekta, pogledalo preko milion i po ljudi.

Kao što vam je, vjerovatno poznato radi se o fotografijama koje su poredane jedna za drugom u videomontaži kojom je Keller pokazao sve promjene kroz koje je prolazio tokom osam godina.Taj video traje 103 sekununde, a Keller nije želio praviti drugi video, jer je, kako kaže, veoma teško svaku sliku poredati tako da oči budu središnja tačka.


Ipak od svojih fotografija je napravio online-almanah, a pregledajući fotografije možete uvidjeti promjene kroz koje čovjek prolazi tokom 12 godina. Na fotografijama možete primijetiti da je Keller isprobao svakojake stilove: bio je ćelav, imao je kratku, pa zatim dugu, raščupanu kosu, nosio je naočale, pa leće, zatim je nosio bradu, brkove ili je pak bio u potpunosti obrijan.... Također ćete prmijetiti da je Keller od neozbiljnog golobradog studenta izrastao u ozbiljnog muškarca srednjih godinama.

Američki umjetnik, poznatiji i kao JK Keller, na projektu fotografisanja svog lica radit će do kraja života.


"Kada se fotografišem, fokusiram se, oči držim širom otvorene i dobro namjestim kameru", kazao je 34-godošnji Keller, dodajući kako je i sam primijetio da izgleda sve bolje kako stari, te se nada da će jednog dana izgledati kao George Clooney ili Sean Connery, prenosi "Daily Mail"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: