"San svih Italijana"
2

Umjetnici predstavili "mrtvog Berlusconija"

Klix.ba
Voštana figura Berlusconija (Foto: AFP)
Voštana figura Berlusconija (Foto: AFP)
Umjetnici Antonio Garullo i Mario Ottocento su predstavili svoje umjetničko djelo, voštanu figuru bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija, koji leži u kovčegu na baršunastoj prostirci. Na nogama ima velike papuče Mickey Mouse, u jednoj ruci drži knjigu Historija Italije, a druga mu se nalazi u otkopčanim pantalonama.

Umjetnici su djelo nazvali "Il Sogno degli Italiani", ili "San svih Italijana", a napravljeno je kao kritika na račun premijera i njegovih grijeha. Ovaj naziv djela je izabran zbog toga što je Berlusconi sebe tako nazivao kada bi razgovarao sa nekim od svojih djevojaka.

Voštana figura je izložena u svetilištu palate Ferrajoli, koja se nalazi samo nekoliko metara od premijerske rezidencije u kojoj je nekada stanovao Berlusconi, piše Daily Mail.

"Berlusconijevo tijelo smo stavili u stakleni kovčeg kako bismo naglasili negov kult ličnosti, koji je stvarao svih ovih godina i koji će ga još dugo pratiti", kazali su umjetnici.

Berlusconi je dao ostavku na mjesto premijera prošlog novembra, nakon što nije uspio napraviti reforme kojima bi Italija izašla iz dužničke krize. Trenutno je uključen u sudski postupak, nakon što je optužen da je u februaru 2010. godine platio za seks tada sedamnaestogodišnjoj Karimi El Mahroug. U Italiji je dobna granica za seks uz pristanak postavljena na 14 godina, ali plaćanje za seks osobama mlađim od 18 godina se smatra prostitucijom sa maloljetnicima, za šta se može dobiti do tri godine zatvora.