U konkurenciji za nagradu
0

Umjetnica tri dana slikala portret mrtve majke

Sarajevo-x.com
Umjetnica koja je naslikala svoju majku nakon što je preminula još je uvijek u trci za prestižnu umjetničku nagradu "National Portrait Gallery". Daphne Todd slikala je tijelo svoje majke Annie Mary Todd tri dana nakon njene smrti. Djelo pod nazivom "Last Portrait of Mother" završila je u aprilu prošle godine.

Annie, naslikana bez odjeće sa bijelom narukvicom, posljednjih 14 godina živjela je sa svojom kćerkom. Ona je i tokom života pozirala za nekoliko slika, a poslije proslave 100. rođendana pristala je da bude posmrtno naslikana, piše Daily Mail.

"O detaljima sam se dogovorila sa mrtvozornikom, koji mi je ljubazno ustupio vrijeme i prostor za slikanje portreta. Bila je podignuta na krevet i jastuke, baš kako je se sjećam dok je bila u bolnici", rekla je Daphne Todd (63) iz Istočnog Sussexa, koja je prva ženska predsjednica Kraljevskog društva slikara portreta.

Troje umjetnika našlo se u suženom izboru za "BP Portrait Award", međunarodnu umjetničku nagradu koja je ove godine ostvarila rekord od 2.177 prijava.

Todd je 1984. godine osvojila drugo mjesto na ovom takmičenju. Druga dva umjetnika su David Eichenberg (38) i Michael Gaskell (46).