Uprkos strahu od visine
0

Umjetnica oslikava krovove kako bi bili vidljivi iz svemira

Sarajevo-x.com
Molly Dilworth
Umjetnica Molly Dilworth oslikava krovove zgrada u New Yorku, kako bi se njena umjetnost mogla vidjeti iz svemira i preko virtuelnog globusa Google Earth.

"Ne želim da prekrijem cijelu Zemlju, ali želim da markiram teritorije gdje se nešto dešava", rekla je ova 34-godišnja umjetnica za Daily News.

Od prošle godine, kad joj je sinula ova ideja, oslikala je tri krova u New Yorku. Prekrila je i vrh galerije Hendershot, u sklopu svog performansa na jesen, te požurila da to završi prije nego što nastupi zimski period.

Za svoja umjetnička djela bira žarke boje koje se mogu vidjeti iz svemira. Nikad ne kupuje nove boje, već koristi stare koje bez problema nalazi. Jedan od njenih najpopularnijih radova je upravo na krovu galerije, gdje je mješala žarko zelenu, dvije nijanse pink boje i mistično plavu.

Molly se nada da će joj studenti iz susjedstva pomoći oko radova u budućnosti. Također, želi da udruži snage sa ekološki svjesnim arhitektama, kako bi koristili boje otporne na sunce u nekim novim izgradnjama.

Njen kreativni projekat nije prošao bez izazova. Kako je saznala iz kompanije Google, moglo bi proći nekoliko mjeseci do godina dana, prije nego što se satelitske slike osvježe i njene umjetničke kreacije prikažu na virtuelnom globusu.

Što je još čudnije, kad je izabrala krovove zgrada da stvara svoju umjetnost nije ni slutila da ima strah od visine, te da će uz kreativno razmišljanje morati da se izbori i sa ovom fobijom.