Nevjerovatan talent
32

Umjetnica crta fantastične portrete istovremeno rukama i nogama

D. B.
Nizozemska umjetnica Rajacenna ima nevjerovatne mogućnosti i talent jer istovremeno rukama i nogama može crtati fantastične portrete.

Klipovi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju kako Rajacenna koristi sva četiri eksstremiteta za crtanje "hiper realističnih" ilustracija koje izgledaju kao fotografije. Ona istovremeno može crtati čak šest portreta.

Crtanjem se počela baviti kada je imala 16 godina.

"Ideju sam dobila 2019. godine u želji da budem produktivnija. Ranije nisam stvarala nikakva umjetnička djela zbog problema sa zdravljem. Nisam vježbala nego sam samo počela crtati", rekla je Rajacenna.

Ona je zahvaljujući svom talentu privukla veliki broj fanova na društvenim mrežama.

Snimci mozga su pokazali da bi tajna njenog talenta mogla biti u činjenici da su suprotne strane njenog mozga bolje povezane u odnosu na prosječne osobe.

"Povezanost između lijeve i desne hemisfere je totalna i trostruko veća od normalne. Informacije razmjenjuju veoma brzo", dodala je ona.

Crtanje njenih portreta može trajati i do 40 sati.

"Multitasking je konstantan dok radim na svim crtežima. Prebacujem svoj fokus. Posljednji portreti su uređeni olovkama i bojom, ali ne razmišljam o tehnikama koje koristim. Pokušavam da izgledaju što preciznije, a to je teško ako radite na nekoliko crteža istovremeno", riječi su mlade umjetnice.

Ona obično crta poznate ličnosti, a uradila je portrete vojvode i vojvotkinje od Sussexa, pjevačice Billie Eilish i pjevača Justina Biebera.

"Crtam ljude koje volim i koji me inspirišu, a volim crtati i stvari iz moje mašte", istakla je Rajacenna.