Novi trend
14

Umjesto slika na sahranama uskoro hologrami pokojnika koji se obraćaju ožalošćenima

Klix.ba
Hologram Roya Orbisona
Hologram Roya Orbisona
Kada biznismen Carl Minardo umre zna ko će izreći hvalospjeve o pokojniku - on sam. Snimio je 10-minutni hologram na kojem drži martini i obraća se prisutnima koji će doći na sahranu.

"Govorim vam lično jer želim iz srca reći koliko ste mi svi bili važni i kako mi je život bio bolji s vama. Podignite svoje čaše za mene", kaže njegov hologram.

Ova 66-godišnji biznismen vjeruje da će hologrami biti vrlo česta pojava na sahranama za nekoliko godina. Njegova kompanija nudi ovu uslugu svima, a snimanje ličnih hologram govora u trajanju od 10 minuta košta od 17.000 eura do 43.000 eura.

"Neki su ovo opisali čudnim i jezivim, ali mnogi misle da je to odlična ideja", rekao je Minardo.

Ova tehnologija je već korištena za "uskrsnuće" preminulih pjevača. Ranije ove godine hologram muzičke legende Roya Orbinsona izveo je najveće hitove, dok je prošle sedmice porodica Amy Winehosue najavila da će ona u formu holograma imati turneju sljedeće godine.

Ali, tek odnedavno su kompanije počele nuditi ovu uslugu individualcima koji žele nastaviti "živjeti" u virtuelnom svijetu nakon smrti.

Daniel Reynolds koji ima kompaniju u Londonu kazao je kako je ove godine imao osam klijenata koji su tražili da snime holograme za svoje sahrane. Svi su lošeg zdravlja, a dvoje su u terminalnoj fazi raka.

Američki naučnik Muhammed Ahmad kreirao je interaktivni hologram svog preminulog oca kako bi njegova djeca upoznala djeda kojeg nikada nisu vidjeli. Ahmadov otac je preminuo 2013. godine, mnogo prije nego su se njegove kćerke Elieyah i Noor rodile.

"On ne može imati interakciju s njima, ali to ne znači da one ne mogu imati interakciju s njim. U prošlosti su ljude pamtili po riječima, sljedeći korak su hologrami", zaključio je naučnik.