Red Bull Šinomobil
0

Um i tijelo oživljavaju historijski tramvaj

Sarajevo-x.com
Prošlo je 126 godina otkako se u evropskim metropolama šaputalo o tome kako je tamo negdje na brdovitom Balkanu, u gradu Sarajevu, prvi operativni električni tramvaj otpočeo svoj red vožnje. Ova godina donosi nam sličnu, ali različitu priču: o tome kako se u Sarajevu utrkuju šinomobili na ljudski pogon, neki stari-novi tramvaji inovativnog izgleda, ponikli iz mašte učesnika utrke.
A konstruktori, posada i pogonski motori tih šinomobila iz mašte možete biti vi: okupite mali tim – od dva do četiri člana – i zajedno osmislite spektakularnu mašinu kojom ćete se utrkivati na šinama. Svaki tim treba da osmisli svoj tramvaj iz snova, tj. šinomobil inovativnog izgleda, sa alternativnim pogonom na ljudsku snagu i rasvjetom koja će blistati u tamnoj sarajevskoj noći. Energija za rasvjetu mora biti generisana kretanjem šinomobila – nikako se ne mogu koristiti baterije ili drugi izvori energije.

Žiri će ocjenjivati inovativnost izgleda takmičarskog šinomobila, a uz inovativnost veoma je bitna i brzina. Timovi će se utrkivati jedan-na-jedan i onaj tim koji bude imao bolje ocjene za izgled i bude brži prolazi u naredni krug, sve do finala. Pobjednički tim, pored slave, dobija i priliku da prisustvuje Red Bull Air Race ili Red Bull X-Fighters takmičenju, drugoplasirani osvaja putovanje u Hangar 7 u Saltzburgu, gdje će uživati u razgledanju avio flote Red Bulla, dok će trećeplasirani tim dobiti šansu da provede cijeli vikend u svijetu ekstremnih sportova.

Osim toga, postoji i posebna nagrada za rasvjetu: tim koji osvoji ovu nagradu testiraće svoju neustrašivost i sjesti na suvozačko sjedište u reli automobil sa iskusnim profesionalcem.

Za učešće na prvom Red Bull Šinomobil takmičenju potrebno je da do 1. juna 2010. godine prijavite svoj tim na oficijelnoj web stranici utrke www.redbullsinomobil.ba, a naknadno se šalju skice vozila koje će biti izrađana do utrke u septembru ove godine.

Tramvaj kreće - poručuju iz Red Bull tima i pozivaju vas da se uključite u projekat.