{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukradeni rogovi nosoroga smrtonosni

S
15.4.2008. u 08:22
0
0
Ukradeni rogovi nosoroga smrtonosni
0
Ukradeni rogovi nosoroga smrtonosni
Dva roga od nosoroga iz 19. st, nedavno ukradena iz južnoafričkog muzeja, mogla bi biti smrtonosna ukoliko se dalje prodaju kao popularni afrodizijak. Naime su ranije bili uronjeni u otrovne supstance, javljaju iz muzeja.
Rogovi su ukradeni iz historijske galerije koja izlaže očuvane primjerke dijelova skeleta predstavnika sisara u Cape Townu, izjavio je Jatti Bredekamo, izvršni direktor muzeja Iziko.

“Ne znajući, lopovi su se izložili opasnosti većoj od samog hapšenja i sudoskog rpocesa”, ističe se u Bredekampovom obavještenju za javnost, prenosi Reuters.

Prije polovine dvadesetog stoljeća rogovi su se kvasili arsenom i bili su čuvani od navale insekata zahvaljujući upotrebi inskticida, DDT-a (dihlor-difenil-trihloretana). Obje tvari, izrazito otrovne, zadržavale bi toksičnost kroz duži vremenski period.

Bredekamp je izjavio da su rogovi bili ciljana meta pljačkaša i da su najvjerovatnije prebačena u Aziju, gdje se rogovi nosoroga prodaju kao afrodizijak.

“Ovo bi moglo nositi neslućene posljedice”, mišljenja je Bredekamp.

Izvršni direktor muzeja je izjavio da su muzeji širom svijeta u posljednje vrijeme postali meta organizovanog kriminala u cilju razvoja unosnog tržišta širokog raspona artefakata. Nakon ranijeg pokušaja plačke, uposlenici južnoafričkog muzeja su uklonili nekoliko eksponata rogova nosoroga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: