Turkmenistan
0

Ukidanje ekscentričnih zakona "oca Turkmena"

FENA
Pozlaćeni kipovi "oca Turkmena"
Pozlaćeni kipovi "oca Turkmena"
Turkmenistan će nakon sedam punih godina ukinuti zabranu opernih prikazivanja i cirkuskih predstava koje je nametnuo bivši ekscentrični lider te kaspijske države, objavili su lokalni mediji.

Saparmurat Nijazov, koji je tijekom svoje 21-godišnje vladavine sagradio izuzetan kult ličnosti i proglasio čitav niz čudnih odluka i mjera, umro je krajem 2006. godine od srčanog udara. Između ostaloga, zabranio je operu, balet i cirkus, rekavši kako su to "strana tijela" u turkmenskoj kulturi.

Novi predsjednik Kurbaguli Berdimuhamedov nastoji popraviti narušeni ugled turkmenistanskih vlasti i već poništio neke od Nijazovljevih besmislenih zakona. Tako je najavio da će uskoro ponovo otvoriti državnu operu, dopustiti cirkuske predstave i sagraditi novo kino u glavnom gradu Ašhabadu.

"Od danas počinje novo razdoblje u našoj zemlji, razdoblje koje možemo nazvati velikom renesansom", rekao je Berdimuhamedov na državnoj televiziji.

Tokom svoje duge vladavine, Nijazov se proglasio Turkmenbašijem (ocem Turkmena), samom sebi podizao goleme pozlaćene spomenike koji se okreću prema Suncu, a po svojoj majci nazivao mjesece u godini.

Stanovnicima odlučio zabraniti nošenje brkova ili ugradnju zlatnih zubiju, ali je zato konjima dao izgraditi toplice.