Nesvakidašnji ulov
0

Uhvaćen plavi jastog

Sarajevo-x.com
Uhvaćen je u ribarsku mrežu iz okeana sa samo jednim ciljem - da bude poslužen kao večera u restoranu. Međutim, ovaj rijetki jastog imao je asa u rukavu - svoju neobičnu plavu boju koja ga je spasila kuhanja u loncu.

Naime, prema pisanju britanskih medija, plavog jastoga su uhvatili John Williams, Bev Cregeen i Wayne Pearson koji su lovili ploveći na svom brodu Whisky Galore uz obale britanskog otoka Isle of Mana. Simpatična trojka nije se malo iznenadila kada je ugledala jastoga koji je bio plave boje, te su ga odmilja nazvali "Plavi".

Naučnici su saopštili da je samo jedan jastog plave boje od njih dva miliona. Plava boja rezultat je rijetke genetske mane koja uzrokuje preveliku proizvodnju proteina.

"Bio je drugačije boje od ostalih jastoga. Međutim, tek kad smo pogledali na internetu, shvatili smo koliko su zapravo plavi jastozi rijetki", oduševljeno je ispričala Bev Cregeen članica ribarske grupe kojoj se posrećilo.

Rezultati istraživanja koje je proveo profesor Ronald Christensen sa Univerziteta u Connecticutu pokazali su da visok nivo proteina, u kombinaciji sa molekulama crvenog karatenoida, poznatog kao astaksantin, stvara supstancu koja uzrokuje plavu boju.

Dok mu se ne nađe odgovarajući smještaj, "Plavi" boravi u jednoj od kutija u skladištu, jer ga nije sigurno vratiti u okean, s obzirom na činjenicu da ga, zbog njegove rijetke plave boje, love ostali 'ljubomorni' jastozi.