Rumunija
0

Uhapšen za krađu mrtvačkog sanduka njemačkog milijadera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rumun optužen da je umiješan u krađu mrtvačkog sanduka njemačkog milijardera Friedricha Karla Flicka, koju je izvela jedna grupa kriminalaca i nakon toga tražila otkupninu od šest miliona eura da ga vrati njegovoj porodici, uhapšen je u utorak u središnjoj Rumuniji, saopćila je policija.

Četrdesetčetverogodišnji Laszlo F., uhapšen je u utorak u općini Turia dok se nalazio kod prijatelja. Za njim je izdana međunarodna potjernica, izjavila je za agenciju AFP policijska glasnogovornica.

Osumnjičeni, koji inače radi u Mađarskoj, pojavit će se pred apelacijskim sudom u Brašovu koji će odlučiti da li će ga predati mađarskim vlastima.

Mrtvački sanduk i posmrtni ostaci milijadera Flicka ukradeni su u novembru 2008. godine na groblju Velden, u Koruškoj.

"Kriminalci su tražili šest miliona eura" od porodice pa da vrate sanduk i tijelo, izjavio je Ernest Geiger, jedan od zvaničnika austrijske sudske policije početkom decembra nakon što su mađarske vlasti uhapsile dvojicu pljačkaša u Budimpešti.

Dva dijela milijarderovog mrtvačkog sanduka i njegovo tijelo pronađeni su 18. decembra u Budimpešti i vraćeni porodici.

Industrijski magnat, koji je umro 2006. godine u 79. godini u Koruškoj, gdje se povukao nakon odlaska u penziju, prodao je svoje carstvo 1985. godine u Njemačkoj za 2,76 milijardi eura.