Stručnjaci tvrde
17

Ugljeni crtež gole Mona Lise nacrtao je Leonardo da Vinci kao skicu za originalni portret

Klix.ba
Portret Mona Lise i ugljena skica
Portret Mona Lise i ugljena skica
Crtež gole Mona Lise, rađen ugljenim štapićima, koji je nedavno pronađen u Parizu, djelo je italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija, vjeruju francuski stručnjaci.

Dosad su mogi pretpostavljali kako je sliku gole Mona Lise nacrtao neko od Leonardovih studenata. Međutim, nakon istraživanja i testiranja u muzeju Louvre u Parizu, slikari su ustanovili kako je crtež gole žene vjerovatno bio Leonardova skica za legendarni portret Mona Lise.

Na poleđini ugljene skice stoji naziv Joconda Nue, a stručnjaci su već prilikom pronalaska crteža primijetili veliku sličnost s Mona Lisom. Ovaj crtež danas je smješten u Condeu muzeju, sjeverno od Pariza, među zbirkom djela renesansne umjetnosti.

"Lice i ruke ove žene tako su kvalitetno nacrtani. Ovo nije samo blijeda kopija Mona Lise, već gledamo u nešto što je rađeno u istom periodu kad i originalni portret Mona Lise, na kraju Leonardovog života. Ovo je gotovo sigurno njegov pripremni rad za uljanu sliku", rekao je kustos muzeja Condeu Mathieu Deldicque.

Kao neke od dokaza da je ugljeni crtež bio Leonardova skica za Mona Lisu, stručnjaci navode istu veličinu ruku i tijela te istu veličinu portreta. Također, mnogi vjeruju kako su skicu gole Mona Lise koristili Leonardovi studenti za vježbanje.

Podsjećamo, Leonardova djela iz 15. stoljeća "Posljednja večera" i "Mona Lisa" spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse.