Zanimljivosti
5

Uginuo rijetki plavi papagaj koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio"

Klix.ba
U Sao Paulu u Brazilu uginuo je rijetki plavi papagaj, jedan od posljednjih članova svoje vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio".

Makao papagaj nazvan Presley imao je 40 godina. Pretpostavlja se da je on jedna od dvojice preostalih papagaja koji su rođeni u divljini. Ova brazilska vrsta papagaja je u potpunosti istrebljena u divljini. Decenije deforestacije i divljanja trgovine divljači uzrokovalo je istrebljenje makao papagaja srednje veličine.

Ostalo je samo 100 makao papagaja koji se nalaze u zatočeništvu u okviru uzgojnih programa širom svijeta.

Prema izvještajima, Presley je bio inspiracija za kreiranje animiranog filma "Rio" 2011. godine koji je priča o usamljenom mužjaku Spixu. Ptica nazvana Blue pronađena je u SAD-u i nije mogla letjeti. No, onda se vraća u Brazil i pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Jewel. Skupa se bore s divljim lovcima i osnivaju porodicu. Režiser Carlos Saldanha kazao je kako se nada da će ovaj animirani film povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Papagaj Presley otkriven je 2002. godine nakon što je njegova vrsta nestala iz brazilskih šuma dvije godine ranije. Vraćen je uz pomoć Zoološkog vrta San Diega u Brazil, a veterinarsko osoblje je uzelo uzorke DNK ovog papagaja. Živio je u zoološkom vrtu nekoliko godina u Sao Paulu, a 2006. godine je premješten na privatni posjed gdje su smještene rijetke vrste papagaja.

"Bio je srdačan, živahan, veseo i pričljiv. Volio je posjetioce i volio je letjeti", rekao je Bill Wittkoffs, direktor posjeda.

Mnogim papagajima je potreban partner kako bi napredovali. Bill je pokušao spojiti Presleya sa ženkom Flor no nisu uspjeli stvoriti potomstvo. Potom ga je spojio sa Killer, a kada je ona uginula Presley je dobio i treću partnericu Priscilla.

Pretpostavlja se da je Presley uginuo zbog nepravilnog rada srca. Veterinarske službe rade godinama kako bi pokušale osigurati reproduktivni materijal ove vrste.

"Za nas je Presley simbol najboljeg i najgoreg od ljudske vrste. S jedne strane imate ljubav, brigu i njegovanje da ta vrsta opstane, a s druge strane sebičnost, pohlepu i nedostatak brige o životinjskom svijetu", rekao je Wittkoffs.