Nesvakidašnja priča
0

Udebljala se 57 kilograma hodajući u snu

Sarajevo-x.com
Anna Ryan
Anna Ryan
Anna Ryan, 42- godišnjakinja iz Missourija u SAD-u, udebljala se 57 kilograma tako što je jela velike količine hrane, što ne bi bilo nimalo neobično da to nije radila u dubokom snu, piše Telegraph.

Naime, Anna Ryan koja je prije dvije godine oboljela od sindroma SRED (Sleep Related Eating Disorder) redovno je navečer jela dok je mjesečarila ili hodala u snu.

Do 20. godine života Ryanova je imala normalnu težinu, a onda se počela postepeno debljati. No, u posljednje dvije godine njena je težina dosegla 120 kilograma te je Annino zdravlje bilo ozbiljno ugroženo.

'Nisam bila svjesna šta se sa mnom dešava. Pokušavala sam sve, čak sam se neko vrijeme i izgladnjivala, no težina je i dalje rasla.Tek kad sam se jednog jutra probudila u krevetu umrljanom čokoladom i rasutim keksima shvatila sam šta se dešava i da ustvari jedem u snu, i ne znajući da jedem...', izjavila je Anna Ryan.

'Ujutro sam se budila natečena, umorna i mrzovoljna dok nisam shvatila da usred noći jedem ogromne količine hrane. Najviše me preplašilo to što se ničeg nisam sjećala', dodala je Rynova kojoj je psiholog nedugo zatim dijagnosticirao sindrom SRED.

Anna je izjavila i da je primjetila da joj zalihe hrane kratko traju, no da je smatrala da hranu pojede njen muž.

'Anna je najekstremniji slučaj prejedanja u snu, mada ovaj poremećaj nije toliko rijedak. Neke osobe koje to rade povremeno nisu svjesne toga te se ujutro ne mogu sjetiti ničeg. Takve osobe najčešće 'uhvate' članovi porodice, no u Anninom slučaju do toga nije došlo', izjavio je dr. Scott Eveloff, stručnjak za poremećaje u prehrani.

Anna je ispočetka pokušavala ukloniti kaloričnu hranu iz kuće, no to nije pomoglo jer je onda jela osnovne namirnice koja je pronašla u kuhinji kao što su ulje, margarin ili začini. Ryanovi su tako počeli zaključavati vrata spavaće sobe, no svjesni su da ni to nije trajno rješenje, dodaje Telegraph.

Iako je dr. Eveloff dosad pokušao s mnogim terapijama, liječenje ne daje nikakve rezultate.