Neobična kazna
3

Učenik iz Minska morao se izviniti statui policajca

Klix.ba
Bjelorusku policiju treba tretirati s poštovanjem. To je lekcija koju je prošle nedjelje naučio 16-godišnji učenik iz Minska koji je bio primoran da se izvini statui policajca iz vremena Ruskog carstva, koju je u igri ošamario, piše Radio Slobodna Evropa.

Učenik, kojeg je policija identifikovala samo kao Arsenija, uhvaćen je kako zadaje sramotni udarac tokom šetnje kroz centar grada 14. novembra. Zatim se okrenuo i osmjehnuo prijatelju u trenerci.

Međutim, ako je mislio da će se izvući uz takvo ponašanje, pogriješio je – uvijek budno osoblje Vojnog odreda 5448 pratilo je situaciju iz blizine.

Šamar je zabilježen na nadzornoj kameri i isječak je postavljen na web stranicu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na snimku se vidi kako se policijski automobil odmah zaustavlja pored puta kako bi se suprotstavio nesavjesnim mladićima. Kamera zumira logotip Ministarstva unutrašnjih poslova - dva mača koja se ukrštaju iza štita ukrašenog zvijezdom - kao napeta filmska podloga.

"Uhapsili smo dotičnog delikventa, saslušali ga i napravili izvještaj", kaže predstavnik policije.

Sljedećeg dana, Arsenij se vraća pred statuu koja prikazuje policijskog službenika iz 19. vijeka, s podšišanom bradom, čeličnog pogleda, kako bi se iskreno izvinio.

"Ova statua ima svoju historiju, a moji postupci su to mogli da oskrnave", kaže on u snimku. "Iskreno mi je žao".

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova ova situacija je bila pobjeda u sprovođenju zakona koji oslikava ponosnu tradiciju pružanja usluga bjeloruskom narodu.

"Mislio je da će sve ostati neprimijećeno", napisalo je ministarstvo u svojoj izjavi. "Kako naivno... Vojni odred 5448 reagovao je u trenutku i profesionalno".

Ovo nije prvi put da je statua, koja je otkrivena u martu 2017. godine u znak obilježavanja stogodišnjice bjeloruske policije, bila vandalizovana ili iskorištena za političke podvige.

U martu 2017. godine umjetnik Vjačeslav Kasinerava dobio je novčanu kaznu nakon što je bacio omču oko statue u znak protesta protiv policijskog tretmana političkih demonstranata.

U martu su članovi lokalne lezbejske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) grupe bili kažnjeni zbog postavljanja posude sa cvijećem u duginim bojama pored statue.

U izjavi ministarstva se ističe da je cilj kazne učeniku, odnosno čin izvinjenja statui, da ljudi razmisle dva puta prije nego što u budućnosti pokušaju ukaljati ugled bjeloruske policije.

"Možda mu riječi izvinjenja policajcu pomognu da obuzda smjelu nepromišljenost i popravi odnos prema zakonu", saopštilo je ministarstvo o Arseniju.