Osvetio se insektima
0

Ubio 200.000 mrava i od njih načinio portret

Sarajevo-x.com
Umjetnik Chris Trueman, iz Claremonta u Californiji, ubio je čak 200.000 mrava kako bi načinio portret, objavio je “Daily Trelegraph”.
Truemanovo umjetničko djelo
Truemanovo umjetničko djelo
Za svoje bizarno umjetničko djelo Trueman je kupovao po 40.000 živih mrava po cijeni od 400 eura, a zatim ih ubijao te pincetom raspoređivao po komadu pleksiglasa, čineći tako svoje vrhunsko djelo.

Nevjerovatno je to da je umjetnik zaista uspio prodati svoje djelo za više od 27.000 eura i to američkoj kompaniji “Ripley” koja posjeduje muzejsku kolekciju čudnih i iznenađujućih djela.

Trueman je priznao kako je ubijanje mrava i pravljenje portreta od njih predstavljalo pravi izazov i kako ga je nekoliko putra grizla savjest što ubija nedužne insekte.
"Trebalo mi je nekoliko godina da završim portret, ne zbog toga što je bilo teško raditi, već zato što me grizla savjest zbog ubijanja mrava. Obustavio sam rad na jednu godinu, no onda sam shvatio da će smrt mnogih mrava baš biti beznačajna ukoliko ne nastavim rad.“

Inspiraciju za ovo djelo umjetnik je dobio prisjećajući se jedne scene iz djetinjstva.
"Brat i ja smo napali mravnjak pa su nas crveni mravi izgrizli. Još tada sam odlučio da im se osvetim", ispričao je Trueman.

Umjetnik je također napomenuo kako je najprije želio svakog mrava sam uhvatiti i ubiti, no shvatio je da mu za to treba mnogo vremena. Zbog toga je izdvojio preko 2.000 eura i kupio 200.000 mrava.

Mrave je ubijao vatom natopljenom acetonom, a onda pincetom ih postavljao na komad pleksiglasa.