{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U zoološkom vrtu se izlegla zmija sa pipcima

9.11.2012. u 20:35
9
12
U zoološkom vrtu se izlegla zmija sa pipcima
9
U zoološkom vrtu se izlegla zmija sa pipcima
U nacionalnom zoološkom vrtu Smithsonian u Sjedinjenim Američkim Državama se prvi put u poslje jih desetak godina izleglo nekoliko zmija sa pipcima na glavi.
Osam zmija koje imaju malene pipke na glavi su se izlegle 21. oktobra nakon više od četiri godine neuspjelih pokušaja parenja.

Ova neobična vrsta vodenih zmija iz Jugoistočne Azije nije ugrožena, ali se o njoj ne zna skoro ništa. Ove zmije, latinskong naziva Erpeton tentaculatus, su relativno male, mogu narasti od 50 do 90 centimetara i jedina su vrsta na svijetu koja ima dva mala pipka na glavi, koji im omogućavaju da osjete vibracije koje uzrokuju ribe u vodi.

Ova vrsta zmija skoro cijeli svoj život provodi u vodi. Ove zmije su nedavno bile predmet jednog istraživanja koje je pokazalo da imaju veoma razvijen nervni sistem koji im omogućava da predvide kuda će otići preplašene ribe. Istraživanje je također pokazalo i da se razvijaju nevjerovatnom brzinom.

"Samo nekoliko sati nakon što su se izlegle, zmije su se ponašale kao odrasli primjerci. Instinkt je preuzeo kontrolu i odmah su počele da love. Mi ne znamo skoro ništa o ovoj vrsti, ali svakodnevno naučimo nešto novo", rekao je Matt Evans, zaposlenik zoološkog vrta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: