Iran izdao katalog frizura
0

U zatvor zbog jež frizure, duge kose ili konjskog repa

Sarajevo-x.com
Iranska vlada izdala je katalog prihvatljivih muških fizura. Nije da se radi po posljednjem modnom trendu, no to je zakon, i to su frizure koje je prihvatljivo da muškarci u Iranu imaju.

U namjeri da se što više smanji utjecaj zapada iransko Ministartsvo za kulturu donijelo je katalog prihvatljivih frizura. Dječačke frizure na razdeljak, uredno podšišana kosa pa čak i stil poput Elvisa Presleya je dozvoljen, no strogo je zabranjeno da muškarci imaju dugu kosu, da nose konjski rep, i takozvane jež-frizure.

Korištenje gela, laka za kosu i ostalih preparata za učvršćivanje nije zabranjeno, ali se mora koristiti u razumnim količinama, a sudeći po fotografiji koju je predstavio iranski ministar za kulturu svi muškarci bi trebali uvijek biti uredno obrijani.

"Predloženi stilovi inspirisani su iranskom kulturom, religijom i islamskim zakonima. Sretni smo što je vlada podržala ove stilove", rekao je Jaleh Khodayar, jedan od organizatora festivala frizura koji će biti održan krajem jula u Teheranu i na kojem će biti promovisan katalog dozvoljenih frizura, prenosi "Daily Telegraph".

Inače, u Iranu je posljednjih godina nekoliko brijačnica i frizeraja zatvoreno jer su podržavali zapadnjački stil friziranja.

Iranska policija redovno provodi kontrole na ulicama gradova. Muškarcima nije dozvoljeno da nose odjeću koja podsjeća na zapadnjački stil, pa čak se i kravate gledaju sa podozrijevanjem, s obzirom da se smatraju simbolom zapadne dekadencije.

Ženama je također zabranjeno da hodaju u kratkim kaputima, odnosno u odjeći za koju bi se moglo pomisliti da je provokativna.