{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U zamku Tantallon boravi duh?

S
29.3.2009. u 23:20
0
11
U zamku Tantallon boravi duh?
0
U zamku Tantallon boravi duh?
Fotografija škotskog zamka Tantallon snimljena u maju 2008. godine privukla je pažnju brojnih naučnika, nakon što je otkriveno da se na fotografiji iza rešetaka na prozoru nalazi osoba obučena u nošnju koja datira još iz 14. stoljeća.
Ono što je najviše 'zastrašilo' javnost jeste saznanje da u tom zamku nema vodiča koji nose škotsku odjeću iz 14. stoljeća, ali i to da je nekoliko stručnjaka potvrdilo vjerodostojnost fotografije.

"Autentičnost fotografije je potvrđena i zasigurno nije riječ o montaži. Ja sam inače skeptik kada su u pitanju fotografije na kojima se 'pojavljuju duhovi', ali ova je ipak privukla moju pažnju, jer sam 100 posto siguran da u zamku Tantallon nema vodiča koji su obučeni u takve odore, a zaisigurno nema ni kostumiranih 'šašavaca'", kazao je za britanske medije profesor Richard Wiseman.

Christopher Aitchison, autor ove fotografije, u izjavi za škotske medije kazao je da prilikom fotografisanja nije primijetio da ga nadgleda neka 'natprirodna pojava', te da je tek nakon povratka kući i pregleda fotografija uočio osobu koja se nalazi iza rešetaka na prozoru ruševnog zamka.Profesor Wiseman sa Univerziteta Hertfordshire, već dugi niz godina proučava natprirodne pojave, a prije mjesec dana je pokrenuo istragu i o ovoj.

Također, javnost je bila pozvana da na stranici www.scienceofhauntings.com objavljuje sve fotografije za koje smatra da se na njima nalaze neke natprirodne pojave, a nakon toga je omogućeno glasanje za najautentičniju fotografiju u kojem je još jednom potvrđena vjerodostojnost fotografije iz škotskog zamka.

Inače, zamak Tantallon datira još iz 14. stoljeća, a nalazi se u blizini rta North Berwick na istočnoj obali Škotske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: