Kreativna ideja
78

U Zadru otvoren bar u kojem ćete dobiti besplatno piće ako odsvirate pjesmu

L. K.
U Zadru je nedavno otvoren rock bar "Trooper" čiji je vlasnik Božo Matulić za Slobodnu Dalmaciju objasnio da je glavni cilj otvaranja ovog objekta bio vraćanje rokerskog duha u grad, ali i da postoji trik koji mušterije mogu iskoristiti kako bi dobili besplatno piće.

Bar je uređen u rokerskom stilu, na zidovima je moguće vidjeti fotografije Alicea Coopera, Mikkeyja Deea, Roba Halforda i mnogih drugih koji su obilježili ovaj žanr muzike.

"Rock je nestao sa kompletne zadarske scene, a to niko nije primijetio", kazao je Matulić za Slobodnu Dalmaciju, na šta se njegov prijatelj i kolega nadovezao kako su rokeri "naselili" mnoge obične barove i učinili ih rokerskim, ali niko u Zadru još nije startao na taj način.

Na ovaj način će momci obezbjediti mjesto za zabavu svim mladim i starijim rokerima koji su izgubili mjesta za provod: "Mi smo zapravo 'ekipa s rive', sa zidića, tamo smo se okupljali, pili i zabavljali sve dok se tu nisu otvorili restorani. Tada smo bili prisiljeni otići, ali sada želimo omogućiti ljudima mjesto za druženje uz muziku koju svi mnogo volimo".

Bar je opremljen muzičkom opremom, a vlasnik obećava da će redovno pozivati ulične svirače i mnoge druge talentovane muzičare kako bi svi imali priliku da se dokažu u sviranju.

"Ako želite besplatno piće, odsvirajte pjesmu za njega. A oni koji žele svirati cijelu večer, oni bi mogli nešto i zaraditi", nasmijano objašnjava.

"Bar je naziv dobio po pjesmi Iron Maidena, to je tražila moja supruga. Ja sam imao drugih ideja i to nije bio moj prvi izbor. Ona je stara metalka, pa nije bilo kompromisa s imenom", uz smijeh objašnjava naposljetku, dodavši kako su ljudi odlično prihvatili novi bar i kako je odaziv na otvorenje bio mnogo veći nego što su očekivali.