U Vijetnamu fotografisan jedan od najrjeđih sisara na svijetu

Klix.ba
13.11.2013. u 15:29
2
10
U Vijetnamu fotografisan jedan od najrjeđih sisara na svijetu
2
U Vijetnamu fotografisan jedan od najrjeđih sisara na svijetu
Šumske kamere u centralnom Vijetnamu uspjele su fotografisati jednog od najrjeđih sisara na planeti, saolu, koji nije primijećen već 15 godina.
Govedo dugih rogova, nalik na antilopu, prošlo je ispred kamere u septembru, a sada je grupa za očuvanje prirode WWF objavila fotografiju.

"Ovo je nevjerovatno otkriće i obnavlja nadu za očuvanje vrsta", rekao je Van Ngoc Thinh, vijetnamski direktor WWF-a.

Životinja je otkrivena u udaljenoj planinskoj oblasti u blizini Laosa, 1992. godine, kada su WWF i vijetnamska Agencija za kontrolu šume otkrile lobanju sa neobičnim rogovima u kući jednog lovca. Otkriće se pokazalo kao prvi nauci nepoznat veliki sisar otkriven tokom više od 50 godina.

Dvije životinje uhvaćene su 1993. godine, ali su uginule u zatočeništvu za samo nekoliko nekoliko mjeseci.

Posljednji put je saola u divljini primijećen 1998. godine, navodi Dang Dinh Nguyen, direktor saola rezervata u provinciji Quang Nam.

U oblasti gdje je životinja fotografisana, WWF je unajmila šumare da uklone zamke i bore se protiv krivolova, najveće prijetnje opstanku saola. Zamke su pretežno postavljene za hvatanje drugih životinja, poput jelena, čije je meso specijalitet u Vijetnamu.

Nakon 20 godina od svog prvog pojavljivanja poznatog nauci, ovog povučenog sisara i dalje je veoma teško pronaći i malo se zna o njemu.

U najboljem slučaju, nije ih preostalo više od nekoliko desetaka do stotinu. Žive u udaljenim gustim šumama na granici Vijetnama sa Laosom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: