Istraživači i industrijalci iz oblasti industrije čokolade osnovat će u Švedskoj centar za ispitivanje čokolade kako bi poboljšali kvalitet proizvoda namijenjenih potrošnjii, saopćio je u ponedjeljak jedan od instituta za primijenjena istraživanja.
"Naš cilj su istraživanja o čokoladi, a posebno istraživanje u vezi s fizičkim izgledom čokolade", izjavio je Paul Smith iz hemijskog instituta.
Jedan od aspekata koji će biti istraživan je fenomen bijelog sloja koji se pojavi na čokoladi nakon izvjesnog vremena.
Fenomen, koji se pojavljuje naročito kod punjenih čokolada, se događa kada masnoća iz srednjeg dijela čokolade izađe na njenu površinu, objasnio je Smith.
Ovaj centar, čije aktivnosti počinju u aprilu, bit će prvi ove vrste u Švedskoj i u svijetu.
Centar u Stockholmu i Goeteborgu će finansirati Švedska i međunarodna preduzeća iz oblasti čokoladne industrije.
Možda vas zanima
U čast Jurija Gagarina
Rusi skočili iz aviona s visine od 10.500 metara, testirali novi komunikacijski sistem
Aplikacija za prijevoz