Zanimljivosti
0

U Saudijskoj Arabiji održan izbor za najljepšu kamilu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Učesnice ovogodišnjeg takmičenja ljepote u Saudijskoj Arabiji imaju duge noge, velike oči, lijepe obline i sve uslove kao i na drugim takmičenjima ljepote. Međutim, postoji samo jedna značajna razlika - učesnice su kamile.

Prošle sedmice održan je izbor ljepote "Mazayen al-Ibl" u Saudijskoj Arabiji, parada "najljepših kamila" koja se godišnje održava u pustinjskoj regiji oko 120 km zapadno od glavnog grada Rijada.

"U Libanu biraju Miss Libana, mi biramo Miss Kamilu", našalio se Walid, voditelj web stranice na kojoj se moglo glasati za najlejpšu kamilu.

Iako je naftno bogatstvo u mnogome modernizovalo pustinjske regije Saudijske Arabije, kamile su za Arape još uvijek simbol tradicionalnog načina života drevnih Beduina.

Pored toga, kamile olakšavaju svakodnevni života Arapa služeći im kao transportna sredstva i u mnoge druge svrhe. U zemlji u kojoj šerijatsko pravo ne dozvoljava ženama učešće na takmičenjima za titulu najljepše, izbor najljepše kamile ispostavio se i kao uspješan poslovni poduhvat.

Naime, sponzorska ulaganja bila su velika, a i na samom takmičenju poslovni ljudi Saudijske Arabije sklopili su mnogo novih dogovora.

"Na ovom takmičenju učestvuje oko 1.500 kamila, a došlo je 250 njihovih vlasnika", rekao je Walid.