Zanimljivosti
0

U San Franciscu porasla "smrdljiva orhideja"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Neobična orhideja neugodnog mirisa koja raste isključivo u nacionalnom parku Yosemit u San Franciscu pripada veoma rijetkoj vrsti. Stručnjaci su ustanovili da ovaj cvijet raste od 1923. godine, a pored njegovog specifično neugodnog mirisa, izuzetno je rijedak.

Botaničarka Alison Colwell u razgovoru za AP kazala je da u svojoj karijeri još nije vidjela vrstu orhideje koja toliko smrdi kao cvijet koji raste u nacionalnom parku Yosemit.

"Uopće nisam znala da postoji takav cvijet. Jednoga dana sam šetala parkom i osjetila užasan smrad. Tada sam i otkrila smrdljivu orhideju“, objasnila je Alison.

Iako ovaj cvijet nema nikakvog komercijalnog karaktera zbog izrazitog smrada i ne tako zadivljujuće vanjštine, ljubitelji orhideje širom svijeta dolaze da vide ovu neobičnu biljku.

Nacionalni park Yosemit pravo je utočište za neobične biljne vrste jer je do sada u njemu izniklo čak sedam izuzetno rijetkih primjeraka.

Neobičnu orhideju prvi put otkrio je botaničar George Henry Grinnell 1923. godine. Ljubitelji orhideje, najveće porodice bilja koja širom svijeta broji oko 30.000 različitih vrsta, proglasili su „smrdljivu“ orhideju posebnom zbog njene rijetkosti i neobičnosti.