Zanimljivosti
0

U Rusiji umrle dvije sljedbenice sekte koja je živjela u zemunicama

FENA
Dvije žene, sljedbenice pravoslavne sekte koja u zemunicama iščekuje kraj svijeta, umrle su, izjavio je sljedbenik Vitalij Nedogon na državnoj televiziji Rossija, ali vlasti nisu htjele potvrditi tu vijest.

"Jedna je osoba umrla od raka, to je Tamara iz Blagoveščenska, grada na ruskome dalekom istoku. Druga je Bjeloruskinja koja je postila tokom korizme", rekao je Nedogon.

"Nedogonovu izjavu treba provjeriti", rekao je glasnogovornik grada Penza Anton Čaronov, prema službenoj web-stranici lokalne uprave.

"Smrt dviju žena će se službeno moći dokazati kada svi sektaši naspuste sklonište", dodao je.

Kako navode tamošnje vlasti, sljedbenici sekte koja sebe zove Prava ruska pravoslavna crkva obećali su da će izaći na svjetlo dana na pravoslavni Uskrs koji se ove godine slavi 27. aprila.

Dvadeset četvero od 35 sljedbenika koji su se bili ukopali iščekujući drugi Kristov dolazak koji se, kako drže, ima dogoditi u maju 2008., napustilo je sklonište zadnjih sedmica.

Pripadnici sekte, među kojima je i četvero djece, od kojih je najmlađem tek 18 mjeseci, skrivaju se pod zemljom u okolici Penze, četiristotinjak kilometara od Moskve.

Njihov vođa, samozvani prorok Pjotr Kuznjecov (43) nije sa svojim sljedbenicima, a policiji koja ga je slala na psihijatrijsko promatranje otprije je poznat.

Pjotr Kuznjecov, prenosi Hina, tvrdi da njegovi sljedbenici samo žele na miru moliti, prenose agencije.