Sajam za milionere u Moskvi
0

U ponudi dijamantska šerpa i kreme za lice od 3.000 eura

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Među skupim čudima, koja su izložena na ovogodišnjem sajmu luksuzne robe u Moskvi, nalaze se i dijamantima optočena šerpa, brzi auti, blještavi nakit, kao i skupocjeni proizvodi za njegu kože.

Ovaj sajam, otvoren u izložbenom salonu Manezh u centru ruske prijestolnice, ima za cilj da pokaže oporavak tamošnje ekonomije od globalne ekonomske krize. Ekonomisti, pak, tvrde da je oporavak veoma spor i nestabilan, ali to neće spriječiti vladu da pruži vjetar u leđa privatnoj potrošnji.

Tako je bogatašima na uvid ponuđena spomenuta šerpa njemačkog proizvođača Fissler, nimalo pogodna za kuhanje u njoj. Prikazana je u vitrini, a na ručkama i poklopcu ima 270 dijamanata i ukrašena je 18-karatnim zlatom. Predstavila ju je brend menadžer Natalya Oreshkina i objasnila kako služi samo da hrana koja je u njoj izložena lijepo izgleda.

Šerpa košta 150.000 eura, skoro jednako kao Porsche Cayenne SUV.

Moskovski sajam milionera održava se svake godine od 2005, piše AFP.

Njemačka firma predstavila je proizvod za njegu kože, nazvan BB Royal, koji dolazi u bočici dekorisanoj sa 5.000 Swarovski kristala.

"Mislim da bi svi voljeli da izgledaju mlađe, a za to je, naravno, potrebno, malo više novca", rekao je vlasnik brenda, Boris Bartel. "Svaka bočica košta oko 3.000 eura."

Osim ovih proizvoda, posjetioci sajma mogu vidjeti i klavir od stakla, vrijedan 110.000 eura, koji sam svira.

Iako su prethodnih godina u okviru sajma priređivani koncerti velikih zvijezda, ovoga puta organizatori su se odlučili za nešto skromniju varijantu - nastup britanskog DJ-a Marka Ronsona, kojeg su predstavili kao brata bivše djevojke američke glumice Lindsay Lohan.

Ove godine je također zabilježen samo jedan helikopter u ponudi i više sportskih automobila, među kojima je i narandžasti Lamborghini od 729.000 eura.