Zanimljivosti
6

U Poljskoj pronađena nacistička vremenska kapsula iz Drugog svjetskog rata

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U poljskom gradu Zlocieniecu, koji je tokom Drugog svjetskog rata djelom pripadao Njemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934. godine.

Kapsulu je otkrio arheolog koji je godinama znao za njeno postojanje, ali nije mogao doći do nje. Kapsula je prije osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krossinsee, koji je bio jedan od tri izgrađena edukacijska centra Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako se navodi, morali pronaći način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu njemačke rudnike.

Doktor Martin Peter Leitner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani. Kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dvije kopije njegove knjige "Mein Kampf", kovanice koje su se nalazile u koverti i promo materijali s informacijama o Falkenburg, što je njemački naziv za grad Zlocieniec.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Szczecinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani prije nego što postanu dostupni javnosti.