Propust odjela za nastavni plan
4

U Oktobarskoj revoluciji učestvovali i roboti

Klix.ba
Hiljade učenika koji su polagali završne srednjoškolske ispite u australskoj saveznoj državi Victoria su bili iznenađeni i zbunjeni kada su na slikama vezanim za Oktobarsku revoluciju u Rusiji otkrili ogromne robote koji su pomagali revolucionarima.

Na kraju se ispostavilo da je u završni ispit iz historije, koji je polagalo oko 5.700 učenika, uključena pogrešna slika.

Naziv poznatog umjetničkog djela Nikolaya Kochergina, "Zauzimanje Zimske palate 25. oktobra 1917. godine", govori sam za sebe, a prikazuje događaje koji su pokrenuli Oktobarsku revoluciju. Međutim, kada su učenici otvorili svoje ispite, vidjeli su prerađenu verziju ovog umjetničkog djela, na kojoj se može vidjeti "BattleTech Marauder", robot iz naučnofantastične franšize BattleTech, kako pomaže revolucionarima u borbi.

Propust se najvjerovatnije desio kada su zaduženi za kreiranje ispita na internetu potražili ovo poznato djelo, a onda iz nekog razloga nisu primijetili razliku između ove dvije verzije.

Glasnogovornici Odjela za nastavni plan i procjene savezne države Victorije su izjavili da će pratiti odgovore učenika kako bi bili sigurni da neko nije bio ometen ovim propustom.