Mještani iznenađeni
7

U naselju Miševići kod Sarajeva procvjetala jagorčevina

Sarajevo-x.com
(Foto: Mersa Sejfić)
Nedaleko od Sarajeva, u naselju Miševići na putu prema Rakovici, tokom vikenda je procvjetala jagorčevina. Žuti cvjetovi okruženi snježnim pokrivačem iznenadili su mještane ovog naselja.

Jagorčevina predstavlja pravo osvježenje u tmurnim zimskim danima, cvjeta tokom cijele zime i proljeća. U nekoliko proteklih dana, bez obzira na niske temperature, počela je cvjetati.

"Inače, u oktobru je u ovom naselju beharala i malina, što nas je također iznenadilo", pričaju mještani.

Ukoliko niste znali, postoji i legenda o imenu ovog cvijeta, koja kaže kako je nekada na Zlatiboru živjela jedna djevojčica, siroče bez majke i zvala se Jaglika. Imala je zlu maćehu koja ju je svakog dana slala da bosa i gola čuva stoku i sakuplja drva.

Jednog proljetnog dana, Jagliki je bilo posebno teško pa su za njom, kud je išla, lile suze. Gdje god je njena suza kanula, nikao je nježni cvijet boje zlata koji je dobio ime jaglika po djevojčici Jagliki, ili jagorčevina, po Jaglikinom teškom životu.

Jagorčevina ima i terapeutska svojstva. Čaj od jagorčevine djeluje umirujuće na srce i živce. Osim toga, pročišćava krv i iz tijela odstranjuje sve otrove koji prouzrokuju reumatska oboljenja. Također, čaj od jagorčevine ublažava migrenu i glavobolje usljed nervoze.