Povodom jubileja
46

U Narodnom pozorištu predstavljena poštanska marka "100 godina Sarajevske filharmonije"

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
BH Pošta ima izuzetno zadovoljstvo da sa dragim prijateljima iz Sarajevske filharmonije podijeli lijepe osjećaje jer je izdavanjem poštanske marke "100 godina Sarajevske filharmonije" dala doprinos u obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Dileme oko izdavanje ove prigodne poštanske marke ni za trenutak nije bilo. U saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, prije svega njenim prvim čovjekom, direktorom gosp. Vedranom Tuceom, uvaženim profesorom sa Akademije likovnih umjetnosti gosp. Bojanom Hadžihalilovićem i Agencijom Fabrika, koja je autor idejnog rješenja, BH Pošta je izdala prigodnu poštansku marku sa motivom "100 godina Sarajevske filharmonije" i ista je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 1,70 KM.

"Izdavanjem ove poštanske marke željeli smo dati svoj doprinos i budućim generacijama ostaviti još jedan dokaz o historijskoj važnosti Sarajevske filharmonije i njenom krucijalnom značaju za sarajevsku i bosanskohercegovačku kulturu i umjetnost", istakao je direktor Službe marketinga BH Pošte, Edis Đerzić na promociji poštanske marke.

Foto: Press
Foto: Press

Izdavanje poštanske marke sa motivom "100 godina Sarajevske filharmonije" ima i internacionalni značaj, jer svaka ova marka je i filatelistički ambasador Bosne i Hercegovine koji putuje i pažljivo se čuva širom planete.

"Činjenicu da će i ova marka proputovati cijeli svijet, garantuje preko 140 godina duga bosanskohercegovačka filatelistička tradicija. Poštanske marke predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih vizuelnih simbola i reprezenata nacionalne kulture, tradicije, prirodne i historijske baštine, običaja, važnih jubileja, ličnosti itd.", rekao je direktor Đerzić.

Poštanske marke imaju svoju finansijsku vrijednost i koriste se kao sredstvo plaćanja usluge prijenosa pisama, ali njihovu pravu ljepotu otkrivamo u svijetu filatelije.

Foto: Press
Foto: Press

Bosna i Hercegovina je članica Svjetskog poštanskog saveza i putem ove svjetske krovne organizacije poštanskih operatera, poštanska marka “100 godina Sarajevske filharmonije” bit će poslana u svaku od 192 članice. Poštanske marke imaju i svojevrstan status nacionalnog blaga i svaki primjerak se čuva u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Iz BH Pošte su Sarajevskoj filharmoniji još jednom čestitali jubilej i poželjeli im puno uspjeha u daljnjem radu, uz poruku da u BH Pošti imaju prijatelja kao kompaniji koja svake godine kroz različite projekte daje podršku kulturi i značajnim jubilejima te brojnim umjetničkim i muzičkim manifestacijama.