{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U najvećoj vertikalnoj bašti na svijetu zasađeno 44.000 biljaka

S
18.9.2012. u 18:28
4
4
U najvećoj vertikalnoj bašti na svijetu zasađeno 44.000 biljaka
4
U najvećoj vertikalnoj bašti na svijetu zasađeno 44.000 biljaka
Najveća vertikalna bašta na svijetu (Foto: AFP)
Vertikalna bašta od 1.262 metara kvadratnih koja se nalazi na fasadi tržnog centra u Rozzanu, na periferiji Milana, upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.
Ova vertikalna bašta ima 44.000 biljaka iz više od 200 vrsta. Velika biljna fasada djelo je italijanskog arhitekte Francesca Bollanija i studija iz Montpelliera na jugu Francuske.

"Bilo nam je potrebno godinu dana da zasadimo biljke u stakleniku i 90 dana da ih postavnimo na fasadu", objasnio je Bollani AFP-u. On je dodao da je riječ o veoma brzoj i praktičnoj metodi.

"Ponekad smo koristili male metalne kontejnere. Bilo je kao da slažete lego kockice“, izjavio je Bollani i dodao da vrt može da ostane u dobrom stanju, zbog prisustva mahovine koja akumulira vodu i time obezbijeđuje rast biljake, čak i u odsustvu zemljišta.

Fasada zelenila ima estetske, ali i praktične vrijednosti, doprinosi toplotnoj izolaciji tržnog centra. Bašta štiti od sunca te se time obezbijeđuje smanjenje potrošnje energije, apsorbuje uglenjendioksid, a i ublažava buku.

Trgovački centar je zatražio da ova bašta bude upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Lorenzo Veltri, predstavnik Guinnessove knjige rekorda, potvrdio je rekord ove bašte, tako da je ovom potvrdom potučen prethodni rekord koji je pripadao Madridu u kome se nalazi vertikalna bašta na površini od 844 metara kvadratnih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: