{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U najmanjoj banci na svijetu radi samo jedan čovjek

13.2.2013. u 21:00
0
11
U najmanjoj banci na svijetu radi samo jedan čovjek
0
U najmanjoj banci na svijetu radi samo jedan čovjek
Peter Breiter
Peter Breiter (41) je neobičan bankar. Nisu za njega bitni veliki bonusi, komplicirani finansijski instrumenti i multimilionske ponude.
On je sretan jer kao jedini radnik u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog njemačkog sela Gammesfeld. Raiffeisen Gammesfeld eG kooperativna banka u južnoj Njemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog uposlenog. Uz to, važi za najmanju banku na svijetu. Male banke poput ove nisu rijetkost u malim zajednicama u Njemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.

Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u posljednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Njemačkoj. One omogućuju mještanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.

Breiter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savjete finansijske prirode. "Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj", kaže on, prenose agencije.

"Srednja klasa je krvotok Njemačke, a to su često naši klijenti", kažu ekonomski stručnjaci koji pojašnjavaju da su male banke stoga veoma korisne, ali i profitabilne. Breiter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cijele zemlje. "Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona eura kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gammesfelda", kazao je Breiter za Reuters.

Navodi kako njegova banka nastoji također pomoći zajednici u kojoj djeluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su također zadovoljni što u svom mjestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: