Nova atrakcija
100

U Mostaru predstavljena virtualna simulacija skoka sa Starog mosta

Piše: R. D.
Grupa istraživača sa Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kreirala je simulaciju skoka sa Starog mosta u Mostaru tehnikom virtualne realnosti (VR), a sigurno nova turistička atrakacija prezentirana je danas u mostarskom Centru za kulturu.

Autorica simulacije Selma Rizvić, profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kazala je da je ideja nastala u laboratoriji Sarajevo Graphics Group, na kojima se rade virtualne animacije kulturnog naslijeđa.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Kruna našeg rada je virtualni skok sa Starog mosta. Sve je započeo jedan naš student koji je kreirao skok, onda smo mi dodali priče o mostu i neku vrstu kviza da se provjeri znanje naučeno ranije. Tek kad korisnik to savlada može skočiti s mosta", kazala je profesorica Rizvić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U okviru aplikacije nalazi se i intervju velikog šampiona mostarskih skokova Lorensa Liste.

"Ovaj proizvod već pomaže u turističkoj promociji Mostara i naše zemlje. Mi smo već dobivali neke nagrade i čulo se za most i Mostar", zaključila je Selma Rizvić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ideja je da virtualni skok bude dostupan i najširoj publici te posjetiteljima mostarskog Starog grada, ali se čeka da Muzej Hercegovine nabavi potrebnu aparaturu.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i brojni skakači iz realnog života, kao i dva najveća šampiona, rekordera, pomenuti Listo i Emir Balić.