Prirodni fenomen
4

U Kini pažnju stanovnika privukao ledeni krug koji se okreće na površini rijeke

Klix.ba
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Snimak velikog ledenog kruga, promjera osam metara, koji se polako okreće na površini rijeke Liao u provinciji Liaoning u Kini, za kratko vrijeme je postao veoma viralan na društvenim mrežama.

Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se krug neprestano okreće konstantnom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnaestak ljudi. Mnogi korisnici društvenih mreža pitali su se kako je ledeni krug uopće i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to.

Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto događa, tim fizičara sa Univerziteta u Liegeu, na osnovu jednog starijeg primjera, iznio je pretpostavku da je "glavni krivac" temperatura vode.

Što temperatura više raste, voda postaje gušća. Led se po ivicama kruga počinje otapati, što postupno stvara vrtlog koji počinje pomijerati led iznad njega. Uskoro se led počinje okretati i malo po malo formira kružni oblik.

Ovakve "misteriozne ledene formacije" javljaju se u drugim ledenim krajevima svijeta, na Arktiku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi. Ti ledeni krugovi su inače manji, pa bi ovaj mogao biti najveći među njima.

Ipak, najveći do sada primjećeni ledeni krug imao je promjer od čak 17 metara.