Žene sve snažnije
0

U Kini bogataši sve češće unajmljuju žene tjelohraniteljke

Sarajevo-x.com
U crnom poslovnom kompletu i na štiklama Chen Hai Rong izgleda kao radnica u nekoj kompaniji. Međutim, njeno čvrsto držanje nam sugeriše da sve nije kako izgleda. Ona napetim držanjem razgleda parkiralište očima koje skeniraju sve sumnjivo. Bogata klijentica Chen izlazi iz automobila zajedno sa pratnjom i odlazi u obližnju zgradu. Chen Hai Rong je tjelohranitelj.

"Vrlo često su žene snažnije i bolje od muškaraca", kazala je Chen, prenosi BBC.

Wen Cui je osnovala Goudun, agenciju za zaštitu u kojoj rade isključivo žene tjelohranitelji. Ona ima 60 tjelohraniteljki i trenira još 30 djevojaka. Trening obuhvata kung-fu, nadziranje i prvu pomoć. Djevojke treniraju bivši vojni i policijski veterani.

U Kini postoji otprilike 3.000 kompanija za zaštitu. U ovoj zemlji, trećinu milionera čine žene i mnoge od njih trebaju žaštitu. Tjelohraniteljka Rong, koja ima 21 godinu, izabrala je ovu profesiju jer joj se svđa, a kolegice su uglavnom njenih godina.

Kompanija naplaćuje 300 dolara po danu za jednog tjelohranitelja. Šest tjelohranitelja i dva vozila koštaju 3.000 dolara za zaštitu grupe.

Kina je zemlja sa sve više milionera. Sa velikim novcem raste i zavist među konkurentima koji ne prezaju od otmica i ubistava. Tjelohraniteljke unajmljuju uglavnom žene, ali i neki muškarci.